DevOps testauspäällikön näkökulmasta

DevOps testauspäällikön näkökulmasta

DevOps, Docker, Ansible, Vagrant… Näitä termejä kuulee paljon, jos on töissä Comiqilla. Onhan Comiqilla oma DevOps-juniorkoulutuksensa, missä tulevat softa-alan ammattilaiset kehittyvät muun muassa Pythonin ja testiautomaation saralla huippunopeasti kohti vaativia työtehtäviä. Mutta mitä DevOps oikein on?

Osallistuin kolme päivää kestävälle DASA DevOps Fundamentals -kurssille tarkastellakseni DevOpsia testauspäällikön näkökulmasta. Ensimmäisenä päivänä aloitimme käymällä läpi hieman DevOpsin historiaa ja perusperiaatteita, eli sitä mitä se oikein pitää sisällään ja mitä ongelmakohtia se on kehitetty ratkaisemaan. Toisena päivänä kävimme läpi projektitiimeihin ja prosesseihin liittyviä ratkaisuja ja kolmantena keskityimme automatisointiin ja mittaamiseen.

DASAn määritelmä DevOpsista ottaa kantaa muun muassa projektitiimien siiloutumiseen ja projektien/prosessien hitaaseen reaktiokykyyn sekä kykyyn selvitä ongelmatilanteista ja oppia niistä. Toistuvien prosessien ja testauksen automatisointi ovat DevOpsin keskeisiä käytäntöjä.

DevOps-tärpit

  • Luonnollinen jatkumo Agile ja LeanIT -metodeille
  • Organisaatiosiilot pois
  • Jatkuva oppiminen/kehittyminen (continuous improvement)
  • Nopeutta ja joustavuutta testauksen ja julkaisuputken automatisoinnilla
  • Palautekulttuuri, rohkeus tehdä ja kokeilla (fail fast)

 

DevOps-organisaatiokulttuuriin liittyen mieleeni jäi erityisesti vertaus T-profiilista (T-shaped skills). Tämä tarkoittaa sitä, että projektitiimissä työskentelevillä tulisi olla syvä osaaminen ydinalueestaan, mutta lisäksi myös laajalti tietämystä muista sivuavista osa-alueista. Toimivassa tiimissä henkilöiden osaamisen tulisi olla limittäistä, jolloin mikään yksittäinen tietotaito ei jää vain yhden henkilön varaan.

Prosesseihin liittyen DevOpsissa toteutetaan Kaizen-filosofiaa eli niin sanottua jatkuvaa kehittymistä. Tämä tarkoittaa pienin askelein etenevää muutosta kohti parempia ja tehokkaampia toimintatapoja. Projekteihin, prosesseihin ja softaan liittyvät ongelmat havaitaan, analysoidaan, korjataan ja niistä opitaan ja kehitytään taas pienen askeleen verran paremmaksi.

Kaiken kaikkiaan kurssi oli hyvä alustava läpikatsaus DevOpsin maailmaan. Comiqilla keskitymme erityisesti DevOpsin automaatiopuoleen, joten DevOpsiin liitetyt automaatiotyökalut ovat suurelle osalle jo valmiiksi tuttuja. Koska DevOpsin henkeen kuuluu jatkuva oppiminen, niin seuraavaksi voisimmekin puhua näistä: DMAIC, Conwayn laki ja Selviytymisharha (Survivorship Bias).

 

Jos haluat oppia lisää:

Katso: Humans Need Not Apply https://youtu.be/7Pq-S557XQU

Lue: The Phoenix Project (2013, Gene Kim, George Spafford and Kevin Behr)

Kuuntele: Comiqcast https://soundcloud.com/comiqcast

 

Päivi