Laureat Grepin kasvutarina: Koulun penkiltä kohti Sveitsiä

Laureat Grepin kasvutarina: Koulun penkiltä kohti Sveitsiä

Kun menestyksekkäästi alkaneella urheilu-uralla nousi seinä pystyyn, Laureat Grepi, 25, joutui tulevaisuuden suuntaa määrittelevien kysymysten äärelle. Lähes yllättäen ajatus urasuuntautumisesta löytyikin perheen sisältä. Nyt Laureat on työskennellyt lähes kolme vuotta DevOps Consultantina Comiqilla. Uran seuraava askel löytyi Sveitsistä.

 

Helsingin Kalasataman toimistolla työskentelee Itä-helsinkiläinen devaaja, josta ei pitänyt tulla devaajaa. Kuuden hengen yhteistoimistosta kuuluu toisinaan kiihkeä puheensorina, välillä hyväntuulinen nauru, joka pian vaimenee taas keskittyneeksi hiljaisuudeksi ja näppäimistön naputukseksi. Tuossa toimistossa Laureat Grepi kollegoineen työskentelee muun muassa pilvipalveluiden kehittämisen parissa. -Työilmapiiri on hyvä ja rento. Erityisesti työnantajan luottamus on itselleni tärkeä asia. Voin työskennellä itseohjautuvasti ja osaamiseeni ja työn laatuuni luotetaan. Mahdollisuus itsenäiseen työskentelyyn on ollut avainasemassa, Laureat pohtii arkea Comiqilla.

Sveitsiläisen asiakkaan kehitysprojektin parissa parhaillaan työskentelevä Grepi oli suunnitellut työuralleen alun perin toisenlaista suuntaa. -Vanhempani tulivat Suomeen Kosovosta vuonna 1992 ennen syntymääni. Olen kasvanut ja käynyt kouluni Itä-Helsingissä, jonne he asettuivat. Harrastin aktiivisesti koripalloa, jossa halusin kehittyä ja tulla jatkuvasti paremmaksi. Treenaaminen oli itselleni erittäin tavoitteellista, sillä halusin menestyä pelaajana, hän kertoo.

KUN SUUNNITELMAT KOODATTIIN UUSIKSI

Halu panostaa koripalloiluun ohjasi jatkokoulutusvalinnoissa Grepin Mäkelänrinteen urheilulukioon. -Jouduin kuitenkin huomaamaan omien fyysisten ominaisuuksieni rajallisuuden opiskelujen aikana. Aloin jäämään pelitilanteissa kakkoseksi pituuden ja voiman osalta. Se oli lannistavaa, sanoo Laureat vakavin ilmein. -Kun olin siihen asti suunnitellut tulevaisuutta, jossa suurimmat tavoitteet koskivat koripalloa, oli haastavaa joutua miettimään uutta suuntaa ja löytää motivaatiota muuhun.

Lukion jälkeen armeija toi ehkä kaivatunkin tauon opiskelija-arkeen. Armeijan aikana Laureat kävi muun muassa siskonsa kanssa pitkiä keskusteluja seuraavista askelistaan. Kuin vahingossa syttyi ajatus IT-alalle suuntautumisesta. Hänen isänsä työskenteli tietokoneiden parissa, ja jo lapsesta lähtien Grepi vietti aikaa isän kanssa purkaen ja rakentaen tietokoneita. Täysin samoille jalanjäljille Laureat ei kuitenkaan lähtenyt, vaan hänen oma mielenkiintonsa löytyi softapuolelta. Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelylinja avasi ovensa matemaattisesti lahjakkaalle, tiedonjanoiselle Grepille.

EI TÖITÄ SAA ILMAN TYÖKOKEMUSTA – VAI SAAKO SITTENKIN?

Comiqin ja ALTEN Finlandin toimintaan kuuluu oleellisena osana aktiivinen oppilaitosyhteistyö. Comiq on tehnyt pitkään yhteistyötä Haaga-Helian kanssa. Haaga-Heliasta löytyy muun muassa Comiqin sponsoriluokka, ja yritys on käynyt aktiivisesti esittelemässä toimintaansa ja tarjoamiaan uramahdollisuuksia tietojenkäsittelyn opiskelijoille. -Toisen vuosikurssin aikana Comiqilta tuli Sebastian pitämään meille yritysesittelyn. Kiinnostuin silloin Comiqin tarjoamista työtehtävistä, mutta en kuitenkaan kokenut olevani heidän etsimänsä osaaja. Opintoni olivat vielä suhteellisen alussa, eikä aikaisempaa työkokemusta ollut kertynyt, Laureat muistelee. Grepin tutorina samaan aikaan toimi Comiqilla itsekin työskentelevä Juho. Juhon suositukset ja Comiqin toimistolle tehty tutustumisvierailu kasvattivat kiinnostusta hakea Comiqille töihin. -Comiqin matala hierarkia ja hyvä tekemisen meininki veti puoleensa ja hain töihin, vaikka edelleen ajattelin, ettei toisen vuoden opiskelija ilman aikaisempaa alan työkokemusta ole sitä mitä he etsivät.

Laureat sai Comiqilta vakituisen työpaikan   DevOps Consultantina. Opinnot jatkuivat työn ohella. -En usko, että olisin koulussa päässyt kehittymään niin monipuolisesti ohjelmistokehityksen eri osa-alueilla kuin mitä Comiqin projekteissa työskennellessä  , Grepi naurahtaa. Hän kuitenkin toteaa, että koulun teoriaopinnot ja Comiqin käytännön työ tukivat toisiaan. Ammatillisen osaamisen kehittäminen oli helppoa, ja osaamisen syventäminen ja laajentaminen jatkuvaa erilaisten asiakasprojektien myötä. -Tein alkuun DevOps-painotteisia tehtäviä, erilaisia CI/CD-järjestelmiä ja virtualisoituja ympäristöjä. Pääsin mukaan projekteihin, joita halusin tehdä, jotka tuntuivat omilta ja kiinnostavilta. Sain myös toimeksiantoja, jotka avasivat erilaisia puolia ohjelmistosuunnittelussa, ja joiden myötä huomasin löytäväni uusia ”omia juttuja”, kuten pilvipalveluiden kehittäminen, hän kertaa innokkaasti. Laureat valmistui Haaga-Heliasta tietojenkäsittelyn tradenomiksi joulukuussa 2020.

VARMOIN KANNUKSIN KOHTI SVEITSIÄ

Työpaikkana Comiq on lunastanut odotukset, joita yritysesittelyjen myötä Laureatille muodostui. Tekemisen vapaus, itsenäinen työskentely ja matala hierarkia saavat kiitosta häneltä. -Olen saanut työskennellä projektien parissa, jotka ovat olleet itselle mieluisia. Toisaalta olen päässyt haastamaan ja kehittämään itseäni. Uran alussa merkittävä tapahtuma oli, kun sain vastuulleni kokonaisuudessaan projektin, joka aloitettiin yhdessä kollegan kanssa. Myönnetty vastuu tuntui hyvältä, ja onnistuminen ison projektin hoitamisesta itsenäisesti oli valtava positiivinen kokemus.

Asiakasprojektien myötä Grepi on löytänyt erityisen mielenkiinnon kohteen pilvijärjestelmien parissa työskentelystä. Hän kertoo haluavansa jatkossa panostaa osaamisen kehittämiseen niiden saralla intensiivisesti. Tähän tarjoutuikin yllättävä mahdollisuus. -Olin sukulaisten luona lomailemassa Sveitsissä, kun LinkedIniä selatessani silmiini osui sveitsiläisen yrityksen ilmoitus Cloud Engineerin vapaasta paikasta. Yrityksen etsimä profiili täsmäsi oman osaamiseni kanssa täydellisesti, joten hetken pohdinnan jälkeen päätin lähettää hakemuksen, Laureat kertoo eteen tulleesta tilaisuudesta. Sveitsiläinen työskentelykulttuuri oli tullut tutuksi asiakasprojektin myötä. Tämä antoi osaltaan itsevarmuutta hakea tarjolla olevaa työpaikkaa. -Pitkän ja verkkaisen rekrytointiprosessin jälkeen sain kuulla tulleeni valituksi tehtävään, Laureat kertoo. Vaikka päätös ottaa tarjottu työ Sveitsissä vastaan oli helppo tehdä henkilökohtaisen elämän kannalta, lähtö Comiqilta on silti haikea. -Tänne jää mahtava työyhteisö, joka on täynnä hienoja ihmisiä ja kovanluokan ammattilaisia. En tiedä olisinko ilman Comiqilla kertynyttä työkokemusta saanut tätä mahdollisuutta.

Tulevaisuuden toiveet ja tavoitteet ovat Crepille selkeitä. -Haluaisin päästä pisteeseen, jossa tuotan itsenäisesti palveluita asiakkaille. Sitä ennen haluan kehittää omaa osaamistani niin pitkälle kuin se on mahdollista.