TestCon 2019 – Pekka ja Tuomas Vilnassa

TestCon 2019 – Pekka ja Tuomas Vilnassa

Pekka Mikkola ja Tuomas Multala osallistuivat tänä syksynä Vilnassa järjestettyyn kolmipäiväiseen TestCon 2019 -tapahtumaan. Tapahtumassa ensimmäinen päivä oli workshop-pohjalta, ja seuraavat päivät erilaisia puhujia testauksen eri osa-alueilta.

Workshop 15.10.2019

Pekka:

How to be a Good Test Automation Engineer in Five Days (Istvan Forgacs & Bernat Kallo/4TestDev GmbH)

Workshopissa ei nimestä huolimatta käsitelty aihetta kuinka olla hyvä testiautomaatiossa vaan keskityttiin käymään automaatiotestaamisen perusteita läpi. Testasimme eri tavoin pientä pizzantilaussivua Harmonyllä ja aika nopeasti selvisi, että workshop on Harmonyn mainostilaisuus. Minulle workshopista muodostui vertailupäivä Harmonyn ja Robot frameworkin välillä.

Tuomas: 

Usability testing: introduction (Rolf Molich)

Workshop oli todella kattava, 3 päivän kurssin materiaali oli onnistuttu tiivistämään vain yhteen päivään. Workshopissa käytiin läpi kaikkea testaustapoihin liittyen, aina lähtien testauksen termistöstä raporttien suunnitteluun ja toteuttamiseen saakka. Esiintyjän pitkä työkokemus näkyi hyvin esityksessä, hän tiesi tasan tarkkaan mistä puhui ja puhui vain asiaa. Sessio kokonaisuutena oli erittäin hyödyllinen.

Luennot 16.10. – 17.10.

Pekka:

Päivät aloittaneet keynotet olivat päivien parasta antia: Quality Transformation ja You Can’t Be Agile If Your Test Practices Suck. Puhujat olivat todella hyviä ja aiheet mielenkiintoisia. Muuten itselle mielenkiintoiset aiheet eivät jakautuneet tasaisesti. Joinakin aikoina kaikissa saleissa alkoi mielenkiintoisia aiheita ja toisina oikein mikään ei ollut minua innostava. Toisaalta näitä itselle outoja aiheita ja uusia näkökantoja testaamiseen lähdin tapahtumaan etsimään. Valtaosa päivien aiheista oli pelkkiä pintaraapaisuja eikä niistä oikein jäänyt mitään käteen.  Moni aihe antoi odottaa paljon, mutta sisältö tuntui itsestään selvältä. Puhuja saattoi hehkuttaa uutuutena asiaa/toimintamallia, jota me olemme jo käyttäneet pitempään. Moni puhuja oli selkeästi keräämässä esiintymiskokemusta. Aiheet olivat case studyjä esiintyjien omasta työstä ja aihealue ei tuntunut olevan tuttu sitä omaa työtä laajemmin. Lentäessä kotiin päällimmäiseksi jäi olo, että Comiqilla tehdään asiat aika hyvin verrattuna muihin.

Tuomas: 

Osa luennoitsijoista konferenssissa olivat mielestäni todella hyviä, osa taas vastaavasti todella huonoja. Esim. retrospektiivien hyödyistä kertonut ihminen ei tiennyt pre-mortemista (pre-mortem) ja puhui muutenkin vähän puuta heinää. Mielenkiintoisimpia aiheita oli tekoälyn käyttäminen automaatiotestauksen apuna ja kuinka testivetoisen ohjelmistokehityksen strateginen toiminta. Hutilyöntejä oli eräs ruotsalainen esitys, jossa esiteltiin robot frameworkia. Esittelyn pitänyt puhuja ei tiennyt asiasta mitään, vaan viittasi aina työkaveriinsa joka osasi hommansa. Näin ollen itse esityksestä jäi hyvin vähän käteen.